Vinkade ut sig från VM – rider så det ryker i Friends

Sandra Sterntorp och Simmebros Martell är ett av ekipagen som rider final i DressagePower Future Stars i Friends nu på fredag.
– Det känns spännande, jag ser fram emot tävlingen för det är en härlig arena. Det är första gången jag är där, och det gör det extra spännande, säger Sandra.
Hon tycker att det är bra att DressagePower Future Stars finns.
– Det är väldigt kul för en unghästutbildare som jag, att få vara med på något sådant här. Det är också bra för det blir annars ett väldigt långt hopp mellan unghästtävlingar och högsta nivå. Tävlingen är bra för sporten, säger Sandra.

Opererades för lösa benbitar
Simmebros Martell har haft en fin karriär. Han kom tvåa i Breeders Trophy för 5-åriga hästar år 2016. År 2017 skulle han gå unghäst-VM 2017, men mitt under travprogrammet valde Sandra att sträcka upp handen och utgå.
– Jag kände bara att det inte var bra, det var något som inte stämde. Det var en tråkig resa hem men i dag, när man ser det efteråt, är jag ändå glad att jag valde att vinka ut mig. Många undrade varför, men det kändes inte bra. Jag vill alltid ha en känsla och ha hästarna med mig när jag tävlar.
Det blev operation på grund av lösa benbitar och en lång konvalescens – men sedan vann ekipaget Breeders för 7-åringar på Flyinge år 2018. Samma år red de i Falsterbo.
– Han kom tillbaka så fint efter operationen, vi tog en chansning i utbildningssyfte för hästen. Han var jätteduktig och fin men i ena piruetten orkade han inte, det blev missförstånd och det kostade mycket. Fram till dess var vi ledare i klassen, säger Sandra.
Hon är ändå glad över ritten i Falsterbo.
– Känslan där var helt magisk, jag har aldrig haft den förut, han kanske inte har känt sig helt kry innan.

”Kommer att rida så det ryker”
Och nu är det alltså en 8-årig Simmebros Martell som ska tävla under Sweden International Horse Show.
– Han känns fin, det känns bra. Man vill ju bara att dagarna ska gå fortare så att man slutar känna efter. Jag kommer att rida så det ryker och ge allt, när man väl är där får man ta chansen.
Hur det kommer att gå vågar inte Sandra sia om.
– Det har jag ingen aning om – allt kan hända, det är det som är grejen. För så unga hästar får man se det som en utbildningsgrej, man måste tänka och känna och göra det så bra som möjligt för dem, det är ju dem vi bygger upp för framtiden.