Therese Nilshagen – ambassadör för DressagePower Academy

Nu kan vi presentera den första ambassadören för DressagePowers nystartade akademi: Dressyrryttaren Therese Nilshagen.

Therese Nilshagen är redan en inspiration för många unga dressyrryttare. Nu vill hon påverka än mer, genom att vara knuten till DressagePower Academy.

– Det är alltid bra om man kan inspirera och hjälpa unga människor på vägen. Om jag kan bidra med min erfarenhet så gör jag gärna det. Det här är ett bra initiativ, säger Therese Nilshagen på telefon från Tyskland, där hon är baserad sedan 16 år tillbaka.

Therese själv är uppvuxen på ridskola.

– Det var alltid intressant att lyssna på duktiga ryttare på ridskolan. Det hade varit en dröm att få ta del av något liknande som akademin när jag var yngre.

Hon fick bara tillfälle att rida en gång i veckan på grund av familjens ekonomi. Efter gymnasiet jobbade Therese för Louise Nathhorst, i utbyte mot ridlektioner.

I dag har Therese åtta hästar i träning och tävling för hästägares räkning, på nationell nivå. Det är allt från unghästar till hästar som gått trestjärnigt.

– Jag hoppas att de ska kunna gå internationellt en dag.

Men mest av allt klappar hjärtat för Dante Weltino, hingsten som nått stora framgångar tillsammans med Therese. Bland annat fick ekipaget en individuell fjärdeplacering på EM i Göteborg år 2017, när Therese var 34 år gammal.

– Vi har vuxit tillsammans, jag och Dante, och skördat framgångar som jag aldrig kunnat drömma om. Han är väldigt känslig och har en stark och härlig personlighet. Plus väldigt hög arbetsmoral och mycket energi.

Andra fina resultat inkluderar att vinna femårsklassen i Bundeschampionat med hästen Dominy.

Thereses tränare heter Klaus Balkenhol.

– Han är väldigt rättvis mot hästar och vet när man kan sätta press och inte. Jag kan ställa dumma frågor till honom och få bra svar.

I dagsläget har Therese ingen tid för att själv träna andra. Men nu kan hon bidra med sina erfarenheter genom att dela med sig till akademins unga ryttare.

 

Therese Nilshagens 4 tips till unga ryttare:

– Tillbringa mycket tid i stallet. Det är klart att timmarna i sadeln räknas men det handlar mycket om att förstå hästen, inte bara när man sitter i sadeln.

– Se på duktiga ryttare. Sug åt dig allt du kan.

– Var öppen, var villig att lära – och ha kul!

– Tänk på hästen – om du övar piruetter, gör inte piaff eller passage samma pass. Musklerna måste få syre.