Så håller du hästens leder friska

Det finns knep för att ge hästen bättre förutsättningar för hållbara leder, enligt DressagePower Academys partner Friska Leder. Överbelasta inte lederna för mycket, variera underlaget och skritta mer – det är tre av tipsen. Annika Wickström Bozic på Friska Leder berättar mer.
– Det är oerhört viktigt att man vet vilken utvecklingsfas hästen är i och att man anpassar belastningen utifrån det. Omusklade och otränade hästar löper större risk att få inflammationer i lederna när de utsätts för hård träning. Det går inte att säga att en sexåring ska kunna hoppa 1,30, den kanske inte är färdig, säger Annika Wickström Bozic.
Ett annat tips är variera både underlag och typ av träning.
– Rid ut i skogen, rid på flera underlag. Låt hästen bygga upp sin balans, en häst som inte är i balans anstränger lederna mycket mer.

När det gäller skritten har vi alltid fått höra att det är bra att skritta fram och av – men Annika Wickström Bozic kan närmare förklara varför skritt är så nyttigt.
– Nästan alla organ i kroppen har egna blodkärl och kan därmed stå för sin egen näringsförsörjning. Men brosket på ledytorna har inga egna kärl och är därför beroende av ledvätskan för att få näring. I skritt blir rörelsen som en mekanisk pump som tillför fräsch ledvätska till leden när hästen sträcker ut benet, och när den trampar ner transporteras slaggprodukter bort.
Den processen sker i alla gångarter, men i trav och galopp bryts ledvätskan ner fortare än den byggs upp, något som kan leda till inflammation om inte leden får återhämta sig mellan varven.
Det betyder inte att vi inte ska trava och galoppera.
– Det är klart vi ska, mer och mer i takt med hur stark hästen är. Men skritten handlar om återhämtning, säger Annika Wickström Bozic.

Att det är nyttigt att rida ut har flera orsaker. Hästen bygger kondition, hittar motivation och framåtbjudning samtidigt som den får en allsidig träning på olika underlag.
– Alla dessa bitar ger förutsättningar för god ledhälsa. Den som skrittar med hästen i paddocken kanske märker att hästen masar sig fram, men ute marscherar den på och då blir cirkulationen bättre. Ett supertips är att skritta ut en sväng både före och efter ridpass.

De leder som skadas oftast sitter av naturliga skäl mest i benen. Hovar, kotor, framknä, has och bakknä tar oftast stryk – men det finns leder i hela kroppen som kan få artros, som halskotor, nacke och rygg.
– Det vanligaste misstaget som leder till skador i lederna är överbelastning. Och moderna hästar har så lätt för sig att vi kanske glömmer bort att de behöver lika mycket muskeluppbyggnad som till exempel den äldre typen av tyngre halvblod. Ett tips är att inte rida varje dag på underlag av fibersand, säger Annika Wickström Bozic.

Företaget Friska Leder är en av DressagePower Academys samarbetspartners, och hjälper akademins elever att lära sig mer om leder. Man informerar också om de produkter som Friska Leder har.
– Vi tycker att man ska ge hästen tillskott av högmolekylär hyaluronsyra i fodret. Om hästen har en hög nivå av ledvätska kommer den inte ner i en krisnivå där man riskerar inflammation även när den tränar hårt, säger Annika Wickström Bozic.

Om det verkligen fungerar när hästen får hyaluronsyra i fodret är en vanlig fråga som Friska Leder får.
– Ja, det fungerar. Forskare har upptäckt att hyaluronsyra, som ledvätska till största delen består av, har en egen receptor som heter CD 44. Den finns i tarmen. När vi ger hyaluronsyra i maten tas den upp från tarmen till blodet via den receptorn. En likadan receptor finns i brosk och ledkapsel, vilket innebär att det kommer ut i leden, säger Annika Wickström Bozic.
Men det går inte bra med vilken hyaluronsyra som helst.
– Det är viktigt att molekylen är stor, alltså har hög molekylvikt. Om molekylen är liten kan det snarare ge en motsatt reaktion, och trigga en inflammation.

Bakom Friska Leders produkter ligger gedigen forskning och ett samarbete mellan veterinärerna Scott, Pierce och Skiöldebrand. Idag är Eva Skiöldebrand professor vid SLU och driver framskridande forskningsarbete kring hästens leder och ledsjukdomar.