Nykomling inför helgens Grand Prix: ”Dags att utmana gamlingarna”

På lördag går LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour i Kimstad. I startfältet finns allt från U 25-ryttare till OS-ekipage.
– Det känns jättespännande, det är första gången jag rider GP kür och första gången jag rider kür på min häst över huvud taget. Det är en stor debut för oss, säger U 25-ryttaren Mathilda Andersson Antelli.
Hon ska rida SM nästa vecka och ser starten som en uppvärmning inför mästerskapet.
– Så jag har inga förväntningar, det ska faktiskt bara bli roligt.
Mathilda såg sin GP-häst Chicago första gången när hästen var sju. Det var Andreas Helgstrand som satt i sadeln, och det var under tiden hon jobbade hos den danska toppryttaren.
– Andreas frågade mig om jag ville rida Chicago och det ville jag, men jag trodde aldrig att jag skulle ha möjlighet att köpa honom. Ett tag efter fick jag veta att Chicago skulle besiktigas och att han skulle säljas. Min mamma hade köpt Chicago bakom min rygg, berättar Mathilda.

Sedan dess har ekipaget utvecklats tillsammans, först under Helgstrands inseende, och sedan ett halvår tillbaka heter tränaren Tinne Vilhelmsson Silfvén.
– Målet i helgen är att komma en bit över 70, öka några procent mot vad jag brukar rida ett vanligt program på.
Mathilda är inte blyg när det gäller konkurrensen.
– Det är väl dags att utmana de där gamlingarna. Nej, men det är som vilken tävling som helst, jag är van vid att rida mot väldigt duktiga ryttare och det ska bara bli roligt.
Chicago är en häst som syns, enligt hans ryttare.
– Han är en show stopper, det är svårt att missa honom. Hans uppsyn är väldigt härlig, mycket power, det är en häst man måste se.

En som har desto mer rutin är OS-ryttaren Mads Hendeliowitz. Hans häst Jimmie Choo Seq gick OS 2016 och har hunnit bli 16 år.
– Det känns jättebra, Jimmie är kanske i sitt livs form, han är positiv och glad. Vi har inte tävlat sedan i mars så det är perfekt att känna av formen inför SM, och få ett par bra rundor i kroppen.
Mads uppskattar DressagePower.
– Det är fantastiskt och prispengarna är väldigt bra. Det är positivt att även upcoming hästar får en språngbräda från Lövsta, man kan göra en enklare kür och ändå vara med och tävla.

Emilie Nyreröd tar med sig Manuel, som gjorde sin GP-debut i touren för två veckor sedan.
– Jag tänker inte så mycket placeringsmässigt men sist red jag på 69 procent och satsar på att komma över 70-procentsgränsen inför finalen.
Manuel har samma kür som Miata tävlade med i världscupfinalen i Göteborg.
– Jag älskar musiken och den passar även Manuel, men programmet är egentligen aningen för svårt. Men vi kan sätta det på träning och en bra dag kan det sitta även på tävling, säger Emilie.
Hon beskriver Manuel som en otroligt en talangfull häst som har lätt för det svåra.
– Utmaningen är att hålla honom rätt tempererad, han blir lätt het och musiken gör honom ännu mer taggad. Det är det vi försöker träna på nu, genom att åka ut och tävla.

DressagePowers ena grundare Kristian von Krusenstierna är förväntansfull inför helgen.
– Det ska bli jättekul, det är lite nya namn med inför helgen och vi har en väldigt bra nivå på de bästa.
Det är första gången touren rids på tävlingsplatsen i Kimstad.
– Det är roligt att komma till platser där man vill göra bra sport och har förutsättning för fina tävlingar.
Som vanligt sänds LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour live via DressagePower TV. Det går också att titta i efterhand.
– Vi är väldigt glada över att ha samarbetet med vår huvudpartner LiveArena, som gör touren och tv-sändningarna möjliga, säger Kristian.