Minna Telde laddad inför küren i Djursholm

Hästen Isac och ryttaren Minna Telde är det ekipage som haft den högsta procenten i LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour. De red hem 75,050 procent i Kungsbacka, och nu är det upp till bevis, när sista kvalet inför finalen går av stapeln på Djursholms ridklubb i helgen.
– Det är många bra ryttare med, det är ju det som är så kul, man måste hålla tungan rätt i mun och få till en bra ritt, säger Minna.
Hur har hon då laddat? Jo, hennes häst Isac kändes lite trött på hemmaplan i onsdags.
– Så jag var ute i skogen och galopperade, jag hoppas att det var rätt val.

Küren hon och Isac ska tävla med är riktigt svår, berättar Minna.
– Den har 9,46 i ”degree of difficulty”, och det är riktigt svårt. Vi gör ökad galopp till piaff, vi gör passageslutor och byter på cirkel. Vi går också direkt från byten i vartannat till byten i varje.
Musiken är egentligen tänkt för hästen Santana, och består av musik av Queen.
– Jag tycker att Queen är jättebra, Freddy Mercury är ett sånt musikgeni! Jag var rädd att musiken skulle vara lite för mäktig för Isac, men han matchade på bättre än jag trodde när vi red küren i Nations Cup i Ålborg.

Minna är idel lovord när det gäller DressagePower.
– Jag tycker att det är en superbra idé. Spännande sponsorer med LiveArena och vi ska vara rädda om Peter och Kristian som gör ett superjobb. Det är klart att vi är med och ser till att det blir en bra tour.

Även när det gäller den anordnande klubbens anläggning är Minna positiv.
– De har ordnat det så fint! Den nya anläggningen är praktisk och välgenomtänkt, det är så kul att få komma till så här fina ridskolor.
Hur är då stämningen på ridklubben, Djursholms ridklubb, så här när tävlingarna precis dragit igång?
– Det känns jättebra. Vi har varit här ett helt gäng hela dagen och nu är det igång, säger Kajsa Larsson, projektledare för Elitdressyren på Djursholm.
Hon är glad att Elitdressyren får vara värd för LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour.
– Vi är jättestolta, det är ett kvalitetsmärke. Vi är ju en ridklubb med en anläggning som är en ridskola, men vi är fantastiskt duktiga på att mobilisera krafter och vara riktigt, riktigt proffsiga. Det är jätte- jättemycket jobb, men det är så kul, barnen springer i sina röda klubbtröjor och är kurirer, säger Kajsa.

Att LiveArena touren går i kür tycker Kajsa är extra roligt.
– Alla vill jobba när det är kür, det är mycket mycket svårare att hitta folk till en klubbtävling än till den här tävlingen.
Förhoppningarna är riktigt mycket publik. Klubben jobbar mycket med sociala medier, och med att skicka pressmeddelanden till lokala tidningar.
– Det är en massa jobb, men man måste göra det man kan. För det man vill är att det ska komma mycket folk, det är ju så roligt då, säger Kajsa.