Matilda Jakobsson vann som junior – nu leder hon Young Rider Trophy

Förra året segrade Matilda Jakobsson i DressagePower Junior Trophy med sin Cappuccino. Och i år har hon bäst procent hittills bland alla som deltar i LiveArena & DressagePower Young Rider Trophy, där ryttare upp till 21 år får delta.
– Det är jätteroligt, det känns som att jag har bra möjligheter i år också. Cappuccino är en fin häst, och han är redo, säger Matilda.
Hon har haft den 13-åriga Cappuccino i två år.
– Han är otroligt bra och ställer alltid upp. Han är bra på att lyssna på mig och älskar att tävla, han blir som en helt annan häst när han kommer ut på tävlingsbanan.

Den bästa procentsiffran för ekipaget under kvalen är 72.304 procent. Men inte nog med det, Matilda ligger dessutom på femte plats med hästen Sandor, också han 13 år, med siffran 69.093.
– Sandor har varit hopphäst och jag har haft honom i fyra år. Han är lite grönare och inte lika stadig i de här klasserna. Honom bygger vi upp det här året och så får han tävla lite mer nästa år, berättar Matilda.
Att det tagit tid med Sandor beror mycket på temperamentet.
– Han är en lite svårare häst med lite mer temperament, men han är en super-superfin häst som kommer att bli jättefin i framtiden.
Förstaplatsen i Young Rider Trophy vågar Matilda inte riktigt hoppas på.
– Det vore ju lite kaxigt att säga att man siktar på en förstaplats. Det är nya klasser för mig i år och väldigt många duktiga ryttare, men topp tre i alla fall.

Matilda uppskattar att DressagePower finns.
– Det är väldigt väldigt roliga tävlingar, framför allt det här året när det inte varit så många stora tävlingar. Det är bra att det ligger på hösten så att man har något att se fram emot. Det är fina priser och Linköping där finalen går är en fin tävlingsplats.

En av DressagePowers grundare, Kristian von Krusenstierna, berättar om varför Young Rider Trophy skapades.
– Vår huvudpartner LiveArena  såg gärna att vi även gjorde något för ungdomar när vi startade Grand Prix-touren. Och vi tycker att det är viktigt att de får träna på att ta sig till final och rida final. Känslan av att rida final går inte att framkalla på något annat sätt än att rida final, och vi måste bli bättre på att prestera när det är skarpt läge, säger Kristian.
I Sverige finns alltför få tillfällen att rida under mästerskapsliknande förhållanden, menar han.
– Det blir SM för de flesta och för de få som rider i ett lag blir det några tillfällen till.
Startfältet är bra, men det går fortfarande att komma med i touren.
– Vi hoppas att alla Young Riders passar på att ta det här tillfället.
Det är inte bara LiveArena som är partner till Young Rider Trophy; även Umesläp är partner en viktig kugge i tävlingen.