Matilda Jakobsson tog hem segern bland juniorerna

I dag var det final i DressagePower Junior Trophy. Den som segrade var 17-åriga Matilda Jakobsson på Capuccino (KWPN f. -07, e. Oscar-Gribaldi).
– Det käns superbra, han var jättefin i dag och han var verkligen med mig, säger Matilda.
Capuccino var lite pigg på slutet, berättar Matilda.
– Men det brukar han vara.
Matilda har haft Capuccino i lite mer än ett år.
– Det började väldigt bra men sedan har han varit lite skadad och hade en sämre vår. Men nu i höst har det gått jättebra, säger Matilda.
Hon beskriver sin häst som ”fantastisk att rida men väldigt svår”.
– Han är tekniskt svår, ganska känslig och han blir arg och säger ifrån om man gör fel. Jag brukar beskriva honom som en ponny, han älskar mat, att hitta på hyss och att gå i hage.
Tidigare har Matilda ridit sju SM på ponny. Under SWB Eqestrian Weeks i Flyinge i september i år red Matilda och Capuccino hem en andraplats i küren.

Tvåan Sofia Heimburg hade ökat svårighetsgraden

Tvåa kom 16-åriga Sofia Heimburg från Skåne (bild nedan).
– Det kändes jättespännande och det var superkul att rida, speciellt på en så fin tävling och en så rolig final. Det här är något man har sett fram emot hela året, det har funnits något att jobba emot under hösten när det annars inte är så mycket tävlingar, säger Sofia.


Hennes 13-åring Guanaja (e Bocelli-Eighty Eight Keys xx), eller ”Gunsan” som hon kallas hemma i stallet, var först ut lördags morgon i en förklass.
– Banan var lite läskig men vi tog oss igenom det, jag hoppas att hon släpper nu. Vi ska in och skritta lite på banan nu, sade Sofia per telefon under lördagskvällen.
Det fanns en nyhet i küren som ekipaget tävlat med tre gånger hittills. På böjd linje ska de nu byta tre gånger, i stället för en gång som förut.
– Jag vill utmana mig själv. Gunsan är väldigt ridbar och hon gör alltid sitt bästa, säger Sofia.

Syftet med DressagePower Junior Trophy är att ge Sveriges juniorelit en tävling som liknar en mästerskapsfinal och sätter ungdomarna i skarpt läge med tufft motstånd.
– Vi vill ge våra svenska ungdomsryttare ännu en chans till en tävlingsform när det verkligen gäller, säger Kristian von Krusenstierna, grundare av DressagePower.

Resultatet i DressagePower Junior Trophy

  1. Matilda Jakobsson – Cappuccino: 70.867
  2. Sofia Heimburg – Guanaja: 69.867
  3. Amanda Barnestam Olsson – Wall Street Boy: 68.508
  4. Emelie Svanström – Toscham SD: 65.575
  5. Luke De Muynck – Bona’s Fair-Chas: 65.108
  6. Moa Angshed – Vandolein: 63.358

Mer detaljerad resultatlista hittar du här.