Mamma Anki: ”Det här är jättenyttigt”

Anki Kåberg är mamma till 14-åriga Emma Kåberg som sökt DressagePower Academy.

– Emma är med i landslagets utvecklingstrupp, men akademin behövs ändå. När landslaget har sin avsuttna träff blir det kanske en gång per år, men här blir det fokus under ett helt år, säger Anki.

Mamma Anki Kåberg driver inackorderingsstall och en av ponnyerna som står i stallet är familjens egen. Nämligen Dusty, en hopponny från Tyskland som familjen – eller snarare dottern Emma Kåberg – skolat om.

– Ägarna i Sverige trodde att Dusty hellre ville gå dressyr. Vi provade och han hade jättefina gångarter, han är efter Dressmann som vunnit EM i dressyr. Men det är klart att det är tufft, han hade aldrig haft en dressyrryttare på ryggen. Men på ett år kvalade vi till SM, säger Anki.

Eftersom Emma tränar för Peter Härnstam, grundare av Dressage Power Academy, hörde familjen tidigt om den nya akademin.

– Vi var nyfikna när det väl kom, på vilken nivå det skulle ligga. Det verkar bra och det finns en fortsättningsutbildning bakom, så det känns som att det finns en tanke hela vägen.

Nu har Emma ansökt om en plats i akademin.

Emma tävlar FEI och är medlem i landslagets utvecklingstrupp, behövs verkligen akademin?

– Emma är med i landslagets utvecklingstrupp, men akademin behövs ändå. När landslaget har sin avsuttna träff blir det kanske en gång per år, men här blir det fokus under ett helt år, säger Anki.

Vad är det ni hoppas på i och med DressagePower Academy?

– Vi tänker att det är bra dels för att Emma ska utvecklas som ryttare och dels knyta kontakt med andra – det är bra inom den här sporten. Det är ett jättebra upplägg och många bra ambassadörer, de är fina förebilder allihopa. Det är inte bara ridning, utan viktigt att helheten fungerar. Emma vill börja tävla internationellt och det kan vara en hjälp på vägen. Det här är jättenyttigt, säger Anki.

Tack för intervjun, är det något mer du vill säga?

– Ja! Det är så många unga som bara sitter vid datorn, eller har liv där mamma eller pappa skjutsar till hockeyträning. Men jag och Emma är tillsammans ett par tre timmar i stallet varje dag, man får så himla mycket kvalitetstid tillsammans. Det är jättekul.