StudioS19 Grand Prix Tour öppen för anmälan

Nu går det att anmäla till StudioS19 Grand Prix Tour.
– Det blir ett annat format i år men finalen blir densamma med en gemensam finalhelg för alla DressagePowers tävlingar den 19-21 november, säger Peter Härnstam, en av DressagePowers grundare.
Det nya formatet innebär att touren inte har egna kvaltävlingar, utan att ryttarna kvalar på befintliga tävlingar. Klasserna det går att kvala i är FEI:s Grand Prix och FEI:s Grand Prix Unga Ryttare.
– Snittet på de två bästa starterna under kvalperioden för anslutna ekipage är det man kvalar till final på. Efter kvalperiodens slut tas de bästa ekipagen ut till final, säger Peter Härnstam.

Anledningen till det nya formatet är att DressagePower och StudioS19 vill utvärdera upplägget.
– Vi har tankar på att utveckla men då måste ryttarna vilja vara med. Vi gör den här Grand Prix Touren för att vi vill utveckla dressyrsporten i Sverige. Vi beslutar om år 2022 efter utvärderingen som görs i år. Det finns mycket tankar och idéer men dem presenterar vi senare under året, tillsammans med StudioS19, säger Peter Härnstam.
Just huvudpartnern StudioS19 är en viktig del av touren, som aldrig skulle kunna genomföras utan deras stora insats varje år.
– Vi är tacksamma för att gänget bakom StudioS19 är med oss i den här satsningen, både med StudioS19 Grand Prix Tour och med StudioS19 Young Rider Trophy. Vi är övertygade om att bägge dessa tävlingar är viktiga för dressyrsporten i Sverige, säger Kristian von Krusenstierna, en av DressagePowers grundare.

En av dem som red touren förra året, och som tog hem segerchecken på 100 000 kronor, är Johanna Due-Boje.
– Jag har varit med i två år och det har varit fantastiskt, jättefina tävlingar, säger Johanna Due-Boje.
För henne har det varit extra roligt att tävla i kür.
– Det är min grej och jag brukar kunna leverera. Speciellt var det bra under första året, när jag kunde anpassa ett Grand Prix-program efter hästens styrka. Jag kombinerade Lövsta och DressagePower, ett lättare program och den anpassade küren, det gjorde att det blev en fin inskjuts till den riktiga Grand Prix:n, säger Johanna Due-Boje.

För StudioS19 Grand Prix Tour går det går att kvala till finalen från och med den 16 april. Kvaltiden pågår fram till den 31 oktober, och därefter följer den stora finalhelgen med samtliga DressagePowers fem tävlingar. Som vanligt sänds alla finaler i DressagePower TV.
En nyhet för i år är att profilplagget till anmälda går till hästen i form av en skrittfilt, i stället för ett plagg till ryttaren.

Uppdaterade regler och anmälan finns på www.dressagepower.se.