Lina Dolk: ”Det ska bli kul att träffa deltagarna”

På kick-offen för DressagePower Academy kommer stjärnskottet Lina Dolk att delta.

– Jag vill gärna inspirera, oavsett förutsättningar kan man ta sig hur långt som helst, det är bara man själv som är ett hinder på vägen.

I dag är Lina Dolk 22 åe. När hon var liten fanns det shettisar på gården så det blev ganska naturligt att rida.

– Men upp till 14-årsåldern var ridningen mer en hobby. Det har blivit mer seriöst med åren, säger Lina.

Och mer seriöst är ingen underdrift. Förra året vann hon DressagePower Grand Prix Tour – mot seniorer.

– Det var väldigt stort, säger Lina.

Hon har tränat för Kristian von Krusenstierna sedan fyra år tillbaka, och det är tack vare Kristian som hon fått rida stjärnhästen Biggles.

– Hans fru hade en elev och de var och provred hos mig. Sedan fick jag ett samtal om att provrida Biggles. Jag kände inte Kristian alls, jag såg honom som en idol och förebild, så det kändes väldigt ärofyllt att jag fått den bekräftelsen.

Nu har Biggles hunnit bli 19 år och är pensionerad, och Lina tävlar 9-åriga stoet De lazet i lilla rundan och16-åriga valacken Languedoc i U25-klasserna.

– Mitt mål är att etablera mig som U 25 det här året. Långsiktigt är målet att rida OS. Det är klart att man ska tro på det.

Vid kick-offen för DressagePower Academy ska Lina delta.

– Det ska bli kul att träffa deltagarna. Jag vill gärna inspirera, oavsett förutsättningar kan man ta sig hur långt som helst, det är bara man själv som är ett hinder på vägen.

Lina menar att många tror att det inte går att lyckas om man inte är född i en hästfamilj eller har råd att köpa egen häst.
– Men man kan hålla på med ridning länge, man har väldigt god tid på sig och när man blir äldre kan man bestämma över sin egen ekonomi. Det går att hitta utvägar.

Hade du velat vara med i akademin om den funnits när du var yngre?

– Ja absolut! Dels för att binda kontakter inom olika områden, dels blir det som en liten klass, man får träffa vänner som man förhoppningsvis har kvar i många år. Det är en akademi som fyller ett tomrum i dag. Det är inte bara att sitta på hästryggen, det är en hel kedja som ska klaffa. Man kan lyfta olika ämnen som i en helhet gör deltagarna till bättre ryttare och hästmänniskor, säger Lina.