Kvala till Grand Prix Tour på internationella tävlingar

Två nyheter rör Grand Prix Tour. För det första byter tävlingen namn till StudioS19 Grand Prix Tour.
– Företaget StudioS19 har varit partner till oss även förut, men har bytt namn från LiveArena, förklarar Peter Härnstam, en av DressagePowers grundare.

Den andra nyheten är att det går att kvala till finalen även på internationella tävlingar.
– Tidigare har det bara gått att kvala i Sverige, men en del ryttare gör inte så många starter i Sverige och nu kan de vara med i touren och rida finalen. Vi tror att några utlandsbaserade ryttare kan komma och rida finalen, det vore jätteroligt, säger Peter Härnstam.
För att kvala ska den internationella tävlingen vara trestjärnig, fyrstjärnig eller femstjärnig. Det går att rida kval bara utomlands, bara i Sverige eller att blanda.
– Vi har så fina prispengar och fina hederspriser tack vare samarbetet med våra partners, så vi tror att tävlingen kommer att locka. Vi är fortfarande den tävling i Sverige som har de absolut högsta premierna. Även internationellt sett är det höga premier i vår Grand Prix, något vi är tacksamma för – det är väldigt roligt att göra den här tävlingen med StudioS19.

Två kval krävs för att få rida finalen, och det går att kvala till och med den 31 oktober.
Just nu finns anmälningar till alla DressagePowers tävlingar, men flest anmälda är det till Grand Prix Tour. Bland annat ska Jennie Larsson som var tvåa i finalen förra året rida.
– Vi tror att det kommer bli ett starkt startfält i år och en väldigt bra final, som tidigare år. Våra ryttare är i huvudsak yrkesverksamma så vi påverkas inte av restriktionerna, säger Peter Härnstam.

Jessica Nordin och ”Dude”.

En av dem som nappat på erbjudandet att kvala internationellt är Jessica Nordin. Hon är just nu i Exloo i Nederländerna och ska starta Grand Prix och kür i morgon.
– Det är jättebra att det går att kvala internationellt, det ger en extra sporre att åka utomlands, säger Jessica Nordin.
Hon berättar att läget känns fint i Exloo.
– Jag är lite förvånad själv, det känns över förväntan okej. Det är bland annat alla DressagePowers tävlingar som gett bra träning.

Den 19-åriga hästen Donauwein, eller Dude som han kallas, reser bra.
– Han är fantastisk att vara ute och resa med, går på, står fint, äter och dricker. Men han kärar gärna ner sig i andra hästar.
Just nu är det Sandra Dahlins Ichi som är föremål för kärleken.
– Sandras lastbil gick sönder på resan ner så de åkte med oss från övernattningsstallet. Dude är helt övertygad om att hon är hans nästkommande. Han håller jättekoll på var hon är, men det brukar gå bra inne på banan ändå.
Det har stormat i Exloo och under ett ridpass i går välte tre flaggstänger och ett funktionärstält höll på att blåsa bort.
– Det blev lite för mycket även för Dude, annars brukar han hålla sig okej, säger Jessica Nordin.

Även Young Rider Trophy byter namn och blir StudioS19 Young Rider Trophy.