Klart: De får rida final i Friends Arena

Nu är det klart vilka sex ekipage som fått finalbiljetterna till DressagePower Future Stars där finalen går under Sweden International Horse Show. Det handlar om Sveriges bästa sju- till nioåriga dressyrhästar.
En av dem som är kvalad är Stefan Jansson från Varberg, med sin Zidney (f.2010 e. Zuidenwind – Laurentino).
– Det känns väldigt kul, jag förstod för ett tag sedan att det fanns en chans eller risk att jag skulle få rida finalen igen, säger Stefan.
Är det en chans eller en risk?
– Den här hästen tyckte att det var lite väl spännande när han var på Friends som 5-åring. Han fick se sig själv på tv-monitorn och blev jätterädd, säger Stefan.
Vad gör ni då, rider på banan innan tävling för att vänja honom?
– Det är för ont om tid. Men jag har en inackordering vars sambo jobbar med media så vi har satt upp monitorer i ridhuset för att vänja honom. Det är synd om hästarna, man kan inte förklara att det inte är farligt, de måste få chansen att vänja sig i lugn och ro.
Siktar du på seger?
– Ja, det är tredje gången jag rider finalen, så tredje gången gillt! Men det är ett tufft gäng och inga större marginaler. Varje år tror man att poängen inte kan bli högre, men sedan klättrar det upp, säger Stefan.

”Bra träning för hästarna”

Kvalen till finalen har ridits vid nationella FEI Prix S:t Georges- klasser. Finalen består av två dagar, där ekipagen dag ett rider FEI Prix S:t Georges och dag två FEI Intermédiaire 1 kür (till musik).
– Att få rida i Friends Arena är bra träning för hästarna och en viktig erfarenhet för ryttarna. En liknande tävling finns i Tyskland och de ekipage som idag tävlar i den absoluta världseliten från Tyskland har alla ridit den tävlingen, säger Kristian von Krusenstierna, en av DressagePowers grundare.

Kvalade Martin Ågevall: ”Romeona ger mig glädje varje dag”

En annan ryttare som är kvalificerad till finalen är Martin Ågevall, med stoet Romeona.
– Det är en fantastisk häst som ger mig glädje varje dag. Hon är mitt allt, jag har haft henne sedan hon var tre år, berättar Martin.
Det lyckade upplägget menar han beror på en blandning av dressyrträning och joggning och uteritter i skritt, och att hålla träningsplanen.
Martin tycker att DressagePower Future Stars är en välbehövlig tävling.
– Det är ett fantastiskt initiativ av Peter och Kristian, det gör att de hästar som är mittemellan unga och Grand Prix kan ta steget på en stor arena. Jag tror det kan hjälpa till för att lyfta dressyren i Sverige, säger Martin.

Här är ekipagen som kvalat till DressagePower Future Stars:

  • Stefan Jansson – Zidney
  • Martin Ågevall – Romeona
  • Sandra Sterntorp – Simmebros Martell
  • Anita Roslund – Fusion
  • Britt-Marie H-Ivarsson – Rudolph
  • Rebecca Mauléon – Havanna II