Karl-Henrik Heimdahl till akademin: Hästens balans är a och o

Vad är viktigt när det gäller hästens exteriör? Den frågan fick eleverna på DressagePower Academy Dressage & Jumping chans att ställa till Karl-Henrik Heimdahl, veterinär och exteriördomare. Han är knuten till akademins huvudpartner Agria, och ställer därför upp med sin kunskap via en tv-sändning och en chatt med akademins elever. Här publicerar vi några av frågorna och svaren.

Vad är viktigast att titta på när man ska köpa häst?
– Balansen är viktigast. Köp en häst som är i balans, som är välbyggd i sin kropp och med bra rörelsemekanik. Den ska inte hamna i framvikt och du måste rida hästen så att den är i balans. Då slipper vi 70 procent av förslitningsskadorna, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Vilken är din favorithingst i dressyrens världselit, när det kommer till exteriör?
– Det var en svår fråga, jag har ingen jag kan plocka fram. Vi avlar inte dressyrhästar utan gångartshästar. Vi avlar på den exteriör som gynnar gångarterna, men sedan ska råämnet tas om hand och utvecklas. De flesta flashiga hästar blir aldrig Grand Prix-hästar, medan en del mindre flashiga kan ta sig dit om de hamnar hos duktiga ryttare. Det är skillnad på avel och utbildning.

Vad behövs för att få en hållbar häst?
– Hållbarhet och kapacitet hänger ihop; hållbarheten är beroende av att hästen ska ha lätt att göra det vi begär. Den behöver mekaniken för det, arbetsvilja och nervförmåga som kan anpassa mekaniken till sporten. Hästen blir hållbar om den rids och utbildas på ett korrekt sätt. Vi har en tendens att förenkla saker men hästar och ridsport är en väldigt komplicerad verksamhet. Allt går in i varandra och allt leder till mål eller katastrof.

En hopphäst med korta framben, är det en nackdel?
– Korta framben i förhållande till bakben spelar i sig inte så stor roll. Det fungerar om hästen har en rörelsemekanik som gör att hästen kan sätta sig på sina bakben. Om hästen inte kan det kan det bli bekymmersamt och svårare för ryttaren att hantera. Det är bra med långa bakben ur hopphästsynpunkt, men det bör vara i kombination med en mekanik där hästen kan komma under sig, speciellt i de sista sprången. Den måste nästan sitta i samband med frånskjutet från maken, om den inte gör det blir det svårt att klara den främre bommen. Balansen är det viktiga.

Hur ska den perfekta dressyrhästen se ut?
– Den optimala grunden är en häst som är skapt i balans, gärna lite högställd och i uppförsbacke. Se till att det finns en hals som kommer ut ur bålen lite vertikalt och halsen får gärna vara lagom välvd av naturen. Hästen bör ha en stark överlinje med sluttande kors, den får gärna vara välmusklad av naturen och den bör ha korrekta ben.
– Man kommer behöva leva med avvikelser, det är väldigt få hästar som är helt korrekta i benställningen men det ska vara fel man kan leva med inom rimliga gränser, för att det inte ska påverka hästen. Ett exempel på en risk är raka hasar i kombination med veka bakkotor.

Vad är det vanligaste misstaget när man börjar med avel?
– Nykomlingar betäcker ofta med snackishingstar utan att titta på om det passar till stoet. Om man vill sälja kan det vara kommersiellt gångbart, men det gäller att tänka på stoets egenskaper, styrkor och svagheter. Hingsten ska förstärka det som är bra, men dessutom se till att det som inte är bra blir bättre.

Vid vilken ålder är exteriören färdig?
– Efter tre år ändras inte exteriören så mycket. Redan på föl kan man se den grundläggande exteriören, hur vissa vinklar ser ut i hasar och kotor. Det som ändrar sig mest mellan föl och treåring är bogens lutning, som blir rakare och rakare. Efter tre år fortsätter manken att växa, den är färdigväxt runt femårsåldern.