Junior Trophy: ”Finalen blir en riktig drabbning”

I november är det dags för final i DressagePower Junior Trophy.
– Juniorerna har ett väldigt starkt startfält, finalen kommer att bli en riktig drabbning. Det kommer att bli en riktigt bra klass med hög standard, vi kommer att få se väldigt fina kürer, säger Kristian von Krusenstierna, en av DressagePowers grundare.
Eftersom finalen går senare i år än vanligt finns det fortfarande chans att hinna rida kval för att ta sig dit.
– Det är inte så ofta juniorer får chans att rida kür, så det är viktigt att de har den här finalen att träna sin kür i. Passa på, det kommer att bli en härlig final i Linköping, säger Kristian.

En av ryttarna som högst troligt kommer att ta sig till final är My Sandgren. Hon kom fyra i SM och ligger nu som trea från toppen bland de ryttare som fått högst procent i kvalen. Hon tog över sin tränare Cecilia Kristoffersens GP-häst Hampuz M i juni.
– Han är helt magisk, verkligen. Det är absolut drömhästen, det har jag tyckt sedan första gången jag såg honom. Men han vet om det själv – han äger stället, säger My.

Hon har haft hjälp med att göra musiken till sin kür.
– Men vad det är för exakt musik är lite oklart, jag bad honom göra musiken så mäktig som möjligt. Nu gör vi om lite grann i küren eftersom jag vet lite mer vad som är våra styrkor och svagheter, berättar My.
Hennes egen styrka är att hon inte blir nervös på tävling.
– Många blir det och då blir det snabbt svårt. Jag vet inte varför det är så, jag tror att vi ser ganska lätt på det, att tävla är inte så allvarligt, man går in och har roligt. Jag känner mig ofta väl förberedd och då blir det lättare att fokusera på att prestera.
Målet är att hamna ”så högt som möjligt” på resultatlistan.
– Vi har bara varit på ett meeting innan så det blir mer att få visa upp oss. I och med att han är en så sjukt fin häst är det bara roligt att få göra detta tillsammans, säger My.

En annan ryttare som ser fram emot finalen är Amanda Barnestam. Hon fick ta bort sin häst Wallstreet Boy på grund av akut och svårbehandlad kolik i början av 2020.
– Det var jättetråkigt att min drömhäst försvann. Det var jättetuggt med honom, vi visste inte vad vi kunde ha gjort annorlunda. Det kom som en chock, säger Amanda.
Hon har nu matchat det 9-åriga stoet Benicia, ”Benni”, så väl att ekipaget ligger femma bland kvalresultaten.
– Benni har hjälpt mig ta mig igenom det här. Jag har haft henne sedan jag var fem, och att utveckla och träna henne har gett självförtroende eftersom jag gjort allt själv med hjälp av min tränare Cecilia Kristoffersen.
Målet med årets upplaga av DressagePower Junior Trophy är först och främst att komma med i finalen.
– Det är ganska många som ska starta i helgen och nästa helg och höja sina kval. Om vi kommer med till finalen är mitt mål att visa en så bra kür som möjligt med så bra kvalitet som möjligt, säger Amanda.

En nyhet är att sista kvaldatum är den 25 oktober.