Högt tryck på DressagePower Online Tour

Det är många som vill vara med och tävla i DressagePower Online Tour. Det finns till och med ekipage från Spanien och Frankrike anmälda.
– Jag har ingen aning om hur de fick reda på tävlingen, men det är väldigt roligt. Vi har fått skicka de svenska programmen till dem, säger Peter Härnstam, en av DressagePowers grundare.

Online Tour går under fyra omgångar i vår, den andra omgången söndag den 21 februari.
– Vi är överväldigade över det stora intresset. Det är många som rider alla fyra omgångar. Andra omgången är full och vi har fått stänga. Omgång tre och fyra börjar bli fulla, säger Peter Härnstam.
Han vill tacka tourens huvudpartner, LiveArena.
– Det är tack vare LiveArena som tävlingen är möjlig. Vi är väldigt glada för det samarbetet och det lyft det är för svensk ridsport att folk kan träna, tävla och bli bedömda på riktigt.

Det har kommit in många kommentarer om tävlingsformen.
– Många lyfter att det är miljövänligt och bra för dem som inte har möjlighet att köra hästen. Man kan tävla på hemmaplan eller hos grannen, det blir inte så dyrt och man måste inte vara borta så lång tid, säger Peter Härnstam.
Han tror att tävlingsformen är här för att stanna.
– Den kanske inte ersätter vanliga tävlingar men det är ett väldigt bra komplement, och på det här sättet kan vi inkludera många fler i sporten, säger Peter Härnstam.

En ryttare som uppskattar tävlingen är Ella Calamia från Falun. Hon var med även förra våren, när Online Tour räknades som programridning och inte tävling, och nu har hon och ponnyn Vlagberg´s Carway vunnit första omgången.
– Jag älskar att träna men det här har blivit ett avbrott, något att se fram emot när man inte kan åka på vanliga tävlingar, säger Ella Calamia.
Hon hade inte en tanke på att hon skulle vinna.
– När jag såg på min egen film kände jag att jag inte kan styra, och att det är så himla dumt att inte planera programmet. Men det var superkul att vinna, det är alltid roligt att bli positivt överraskad.
Framtidsdrömmen är att de egna förebilderna ska kunna se på Ella Calamias ritter.
– Att de som jag ser upp till idag kan titta på mig och säga ”hon kan ju styra!”.

För Ella Calamias mamma, Marie Undevik, har Online Tour betytt en hel del.
– Vi som håller på med hästar, när det bara är lera och vardag, blir det en guldkant. Tänk att få klä upp sig och sin häst, gå upp tidigt och knoppa. Det är lite magi över dagen, säger Marie Undevik.
Hela familjen, inklusive Ella Calamias fyra småsyskon, har engagerat sig.
– Ella har aldrig fått rida ett ärevarv så när priset kommer ska syskonen ordna det och vi ska äta tårta. Alla är med på det här, det är så kul, säger Marie Undevik.
Även äldre släktingar uppskattar tävlingsformen.
– Normalt sett brukar mormor och morfar kunna följa med på tävling, men nu kan de sitta hemma och titta på tv och slippa kalla ridhus. Det blir också ”vårt barnbarn är med på tv, det är lite fräsigt”. Vi pratar mycket om det negativa just nu men det här är ju något positivt, säger Marie Undevik.

Peter Härnstam upplever att filmerna som skickas till tävlingen blir bättre och bättre.
– Det är nog inte alla som filmat sina ritter under tävling förut. Men nu har man filmat och förhoppningsvis tittat på filmen, sedan får man bedömningen och kan jämföra den med filmen. På det sättet kan man bli ännu bättre. Deltagarna kommer att vara ännu bättre förberedda när det är skarpt läge igen.

För att säkerställa att allt är okej med tanke på hästvälfärden finns ett antal åtgärder. Efter ritten ska ryttaren rida fram till kameran som ska filma mungipor och hästens sidor, plus visa att nosgrimman inte är för hårt spänd.
– Den som anmäler ska också ange tränarens namn, så att vi kan kontakta tränaren om något inte ser bra ut. Vi har haft ett fall där hästen inte såg hundra ut, och då kontaktade vi den ryttaren och tränaren. Vi tar ett stort ansvar för att säkerställa att det går bra till, säger Peter Härnstam.