Hård kamp om ledningen i Senior Trophy

Två ryttare runt 50-strecket turas om att ta ledningen i DressagePower Senior Trophy. Likheter mellan dem är att de haft sina ston sedan de var föl.

– Dizzie Dame är elva år och jag har fött upp henne själv. Det är kul att rida en häst man fött upp själv, det är lite krydda på moset, säger Anette Blennow, 52 år från Falköping.

Den andra ryttaren som slåss om ledarpositionen är 50-åriga Anneli Gröndahl. Hon har haft Esmeralda sedan hon var föl.

– Mest är det min dotter Louise som ridit henne, hon red Breeders när Esmeralda var fem, berättar Anneli.

Men förra året slog olyckan till och Esmeralda fastnade med hoven i ett boxgaller. Hon fick stå ett helt år.

– Vi trodde att ”nu blir det inte blir något mer”. Men med en duktig veterinär och bra läkekött, så, säger Anneli.

När Esmeralda blivit frisk blev det så att hon tog över stoet efter dottern.

– Det är inte lätt att ta över en häst så, det har varit mycket svårare än jag trodde. Hon är känslig på Louises hjälper och med henne gick hon Msv A. Jag har ridit MsV C men inte byten eller så, jag har inte finliret.

Men med tränaren Jennifer Svenssons hjälp har alltså ekipaget vant sig vid varandra.

Något som är nytt är däremot att rida kür, som finalen går i.

– Min tränare ska hjälpa mig och hon är van att göra kür. Jag har i hemläxa att titta på kür och lyssna på musik. Det ska bli jättespännande och jättesvårt, säger Anneli.

Åter till Anette och Dizzie Dame. Även för det ekipaget blir det premiär i kür.

– Jag ska sätta mig och fundera i veckan som kommer. Jag får hjälp av tränare men ska försöka spåna lite själv. Man får försöka framhäva kvaliteterna som hästen har och komponera ihop, säger Anette.

Hon hoppas på att knipa en av de tolv finalplatserna.

– Sedan är det ju spännande, det kan hända jättemycket, vi har fram till sista september att kvala. Man måste börja planera och det blir spännande för jag har aldrig någonsin ridit kür.

Trots att de båda topplacerade ryttarna inte känner varandra svarar de ungefär likadant på frågan ”varför är du med i DressagePower Senior Trophy?”.

– Det är en kul grej, säger Anneli.

– Det är jätteroligt att de satsar på oss som är lite äldre. Det är lite tjusningen med ridningen att man kan hålla på i vilken ålder man är – se bara på Ulla Håkanson, säger Anette.