Future Stars-ledaren Martin Ågevall: ”Romeona är mitt allt”

Martin Ågevall leder just nu DressagePower Future Stars, en tävling för lovande dressyrhästar i åldern 7-9 år. Han berättar att stoet Romeona varit i hans vård sedan hon var tre år – och att målet är seger i Future Stars final i höst.

Martin och stoet Romeona (e. Don Romantic – Briar) har ridit en rad tävlingar i år som kvalificerar ekipaget till DressagePowers final i Friends Arena. Just nu ligger de etta med ett reslutat på 72.206 procent.

– Det är en fantastisk häst som ger mig glädje varje dag. Hon är mitt allt, jag har haft henne sedan hon var tre år och nu äger jag henne med familjen Engkvist som äger Lejondal där jag står och har min verksamhet, berättar Martin.

Årets stora mål är finalen i Future Stars, och nästa års mål är att rida Grand Prix med Romeona.

Men det är inte varje tävling som Romeona vunnit med Martin.

– I Hammarö var jag etta, tvåa, trea, med olika hästar, Romeona kom tvåa, berättar Martin.

Det lyckade upplägget menar han beror på en blandning av dressyrträning och joggning och uteritter i skritt.

Hemma i stallet på Lejondal har han cirka 20 hästar som tävlas, utbildas eller matchas mot sina ägare.

– Jag erbjuder tävlingsryttare att köpa fullservicepaket med träning och lektioner, matchande för tävling uppåt i klasserna.

Knepet bakom hans framgångar är att hålla träningsplanen.

– Och att lyssna på sin häst hela tiden.

Martin tycker att DressagePower Future Stars är en mycket välbehövd tävling.

­– Det är ett fantastiskt initiativ av Peter och Kristian, det gör att de hästar som är mittemellan unga och Grand Prix kan ta steget på en stor arena. Jag tror det kan hjälpa till för att lyfta dressyren i Sverige, säger Martin.

Planen för Future Stars med Romeona är att nu ha ett litet tävlingsuppehåll.

– Men vi får se hur de andra rider och hur långt procenten håller. Det är jättemånga fina hästar med.