Evelina satsar på nytt guld med Weihenstephaner

Förra året tog hon hem guldet i LiveArena & DressagePower Young Rider Trophy. För att inte tala om att hon tagit tre SM-guld på raken. Nu satsar Evelina Söderström, 19, på ny seger i LiveArena & DressagePower Young Rider Trophy med sin Weihenstephaner, 21 – en tävling som hon i dagsläget leder. Vi ringer upp Evelina för att kolla läget.
– Weine mår jättebra, han blir väldigt pigg, speciellt under vinter, höst och vår. På sommaren har han mindre energi, då får han ta det lite lugnare, speciellt efter tävling. Han känns pigg och fräsch och gillar verkligen att vara tävlingshäst. Han var väldigt galen som unghäst så han har det i kroppen på något sätt.

Evelina började rida Weine, Mads Hendeliowitz förra tävlingshäst, år 2015.
– Det kändes jättespännande och roligt, jag hade bara ridit ponny innan. Jag var 15 när vi köpte honom.
Evelina och Weine har tre SM-guld, ett som junior och två som Young Rider, och de har varit med i två EM-finaler. Plus då segern i LiveArena & DressagePower Young Rider Trophy och i Elmia. Küren har varit ungefär den samma sedan juniortiden, med musik av bland andra Cold Play.
– Weine känner igen musiken, han känner av den. Det är väldigt roligt. Om han förekommer mig? Nej, han brukar lyssna ganska bra. Küren passar både honom och mig så vi kommer nog att ha kvar den, säger Evelina.

För att hålla formen blir det mycket joggingpass där han Weine får stretcha och komma loss i kroppen.
– Och färre pass när vi verkligen tränar, och det passar honom bra för han är ändå 21 år.
Evelina bor i Högbo i närheten av Gävle, och har två timmar till tränaren Mads Hendeliowitz.
– Vi trivs jättebra, vi har åtta boxplatser och lugn och harmonisk miljö, hästarna verkar trivas lika bra som oss. Men det är en nackdel att det ligger högre upp. Det blir inte jättemycket träningar men jag brukar stanna flera dagar när jag väl åker. Min mamma hjälper mig också, hon är lite som en spegel, och jag och mina två storasystrar peppar varandra.

Att tävla i LiveArena & DressagePower Young Rider Trophy tycker Evelina passar bra.
– Det är roligt för oss unga ryttare, vi har inte så många cuper. Och det är roligt att det följer upp under hösten när det kanske inte är så många tävlingar.
I årets upplaga av tävlingen är målet klart: guld. Även om Evelina lindar in det lite:
– Jag får väl försöka satsa på samma placering som förra året. Göra mitt bästa och hoppas att det leder till något bra.