Emma söker till akademin: ”Jag hoppas jättemycket”

Emma Skoglund är en av dem som sökt DressagePower Academy. Hon har eget stall och hästvan familj men vill ändå vara med i akademin.

– Man kan aldrig lära sig för mycket, säger 18-åriga Emma.

Till vardags går Emma Skoglund, 18 år från Kramfors i Norrland, sista året av samhällsvetenskapligt program på gymnasiet. Plus att hon, mamma och syster sköter om och rider sju egna hästar hemma på gården.

Hur är det att bo i Norrland och tävla dressyr?

– Det är lite svårare, lite längre till tävlingar, plus att det inte är så jättemycket tävlingar. Vill man åka på meeting måste man åka ganska långt, säger Emma.

Har ni ridhus?

– Nej, vi har en paddock. Ridhus finns på två mils och fem kilometers avstånd. Men det är nästan aldrig ledigt. Man får passa på under helgerna.

Du rider MsvC men siktar på MsvB, berätta!

– Varje gång när jag ska kvala har det varit saker som stoppat. En häst fick jag ta bort, och en häst som jag lånade fungerade inte så bra. I november 2018 köpte jag en häst som är utbildad MsvB, Sir Alex efter Sir Oldenburg.

Hur är din häst? 

– Det är roligt att han älskar att jobba, jag kan jobba hur länge som helst. Svårt just nu är att jag ska rida in mig och lära känna honom. Sir Alex är 168 centimeter hög men känns högre, han är ganska lång.

Varför vill du vara med i DressagePower Academy?

– Jag tyckte det lät spännande. Jag har varit med i en ryttarsatsning och då var det kul att träffa nytt folk, höra vad de gör och lära sig mer om hästar.

Men du har ju en hästkunnig familj, varför behöver du en sådan här utbildning?

– Jo, min mamma har haft häst sedan hon var liten. Men man kan aldrig lära sig för mycket.

Vad är det du vill lära mer om?

– Allt runtomkring, hur en häst fungerar, vad jag behöver vad hästen behöver och vad vi behöver tillsammans för att fortsätta utvecklas.

Vem tränar du för?

– Jag tränar för Isabelle Serrander från Timrå. Peter Nordlander ska börja komma hit då ska jag träna mer för honom. Och Ida Hellström från Åsele var tränare i ryttarsatsningen jag var med på, så nu ska jag träna mer för henne.

Till sist, hur mycket hoppas du på att bli antagen till DressagePower Academy?

– Jag hoppas väldigt mycket, det skulle vara jättekul!

Foto: Anna Melinder