Emma Emanuelsson blir en del av Academy

Academy Dressage & Jumping har sedan tidigare knutit till sig Fredrik Spetz som koordinator för hoppdelen av Academy. Nu blir även Emma Emanuelsson koordinator för Academy, som även har ambassadörerna Henrik von Eckermann och Ann-Catrin Carlsson knutna till sig.
– Det var jätteroligt att få frågan och det kändes självklart att säga ja. Det är otroligt bra tankar som ligger bakom Academy och det känns kul att vara delaktig, säger Emma Emanuelsson.
Anledningen till att hon blir en del av Academy är att hoppdelen vuxit, och därför behöver förstärkning.

Emma Emanuelsson vill framför allt bidra med sina egna erfarenheter.
– Nu är jag 35, men jag minns hur det var. Om jag kan hjälpa unga killar och tjejer på vägen är det väldigt roligt.
Det bästa med Academy är helhetstänket, enligt Emma Emanuelsson.
– Många är duktiga på att tävla men det är så många pusselbitar som behöver läggas för att pusslet ska bli komplett. Det är lätt att vara bra i några år men för att vara bra i många år krävs erfarenhet och kunskap på alla plan.
Exempel på dessa olika områden är att ta hand om hästar på bästa sätt, att sätta mål och delmål, att vara kunnig när det gäller hovar, foder och veterinärfrågor, menar Emma Emanuelsson.
– Det är jätteviktigt att ungdomar får en bra grund och lär sig det här från början.

För den nytillkomna Academy-medarbetaren själv kom mycket kunskap från den egna familjen.
– Jag hat turen att ha två systrar som är 17 och 20 år äldre än mig, som båda ridit i landslaget och gjort hela resan. Även mina föräldrar har stöttat mig.
Det vanligaste misstaget tror Emma Emanuelsson är att ha lite för bråttom.
– Man ser inte alltid det långsiktiga, men det kommer ikapp till slut. Det gäller att kunna häst och alla bitar runtomkring för att hålla sig kvar i toppen.

Det har aldrig varit några färdiga hästar som anlänt till Emanuelssons stall.
– Det är roligt att göra resan själv, du känner hästen utan och innan och det är nog väldigt bra när du tar dig till de högsta klasserna.
Hästarna i stallet är normalt sett fyra till tio år gamla.
– Vi förädlar dem själva från unghäst till Grand Prix. Min bästa häst just nu har hoppat 5-stjärnig Grand Prix.
Hur länge hästarna stannar beror bland annat på hästägarna, berättar Emma Emanuelsson. Mer om detta och mycket annat lovar hon att dela med sig av i Academy under 2021.

Foto: Haide Westring