Ebba antagen till akademin: ”Jag vill få ett större nätverk”

Hon satsar på att komma ut internationellt, 14-åriga Ebba Odén. Ett verktyg kan vara att delta i DressagePower Academy, resonerar hon. 

 Ebba Odén är 14 år och tävlar FEI. Men målet är att komma ut internationellt.

– Jag vill lära mig mer om helheten, allt runtomkring när man är på en internationell tävling. Jag vill också kunna ännu mer om horsemanship, säger Ebba.

Dessutom vill hon ha fler runt sig som är i samma situation.

– Ja, kanske träffa andra som har samma tankar och vill komma dit jag vill. Jag vill få ett större nätverk.

Ebba är en av dem som sökt och kommit med i DressagePower Academy, satsningen på en avsutten utbildning som ska ge fler medaljer på mästerskap framöver.

– Det är väldigt roligt att ha kommit med.

Till vardags bor Ebba med sin mamma på en gård i Kvicksund. Där finns maxade D-ponnyn Extrem, en dansk ridponny som hunnit bli 18 år. Extrem har gått i landslaget. Det finns också en projektponny – men ridhus saknas.

– Vi har en ridbana, men inget ridhus. Vi har goda möjligheter att rida ut och rida på åkrar. Om jag är inspirerad av Ulla Håkanson? Ja, det är jag, och det är jättekul för jag har träffat henne några gånger, mamma har en bekant som känner henne.

Och precis som Ulla var Ebba liten när hon började rida. Ridskolan kom hon till som treåring, och första egna ponnyn fick hon i sjuårsåldern. För fyra år sedan började hon tävla dressyr.

Extrem kom till Ebba i augusti 2018. Resultaten har varit bra, tycker Ebba.

– Vi har gjort tre starter i FEI och jag jag har ridit på drygt 66 procent i alla starter. Jag får en bättre och bättre känsla. Det blir missförstånd som gör att poängen går ner men det är saker som beror på att man inte riktigt känner varandra, säger Ebba.

Framtidsdrömmarna, då?

– Jag vill bli så bra som det går. Jag vill utvecklas, och se vart det leder.