Duktiga unga ryttare inspirerar Academys elever

Academy Dressage & Jumping har knutit två namn till sig som inspiratörer. Det är dressyrryttaren Emma Jönsson och hoppryttaren Wilma Marklund.
– Jag vill inspirera till många saker, men framför allt att inte ge upp, att följa sina drömmar och att våga, säger Wilma Marklund, 21 år som rider i (seniora) hopplandslagets utmanartrupp.

När Wilma Marklund var tre år förlorade hon ena ögat i cancer.
– Jag ser bara på ett öga och det är inget plus i sporten. Men jag tänker att man ska ta de förutsättningar man har och göra det bästa. Det är så lätt att säga att säga ”den har så fin lastbil och den har så fin häst”, men det handlar om att göra det bästa av vad man har.

Apropå att följa sina drömmar tog Wilma Marklund jobb i Tyskland direkt efter studenten. Nu är hon tillbaka hemma i Norrbotten men det kan hända att det bär av på nya resor. Och när det gäller att våga handlar det om samma resa.
– Det var lite läskigt när man bott hemma och gått i skolan, jag tog mina hästar och körde ner till Tyskland och fixade allt själv. Det var faktiskt lite modigt när allt var så nytt.

Men att våga kan också handla om att våga be om hjälp om man känner sig osäker, säger Wilma Marklund.
– Och om det är svårt att nå nästa nivå gäller det att bara bestämma sig att våga, och göra det man vill.

Dressyrryttaren Emma Jönsson har just blivit senior och målet för 2021 är att debutera sin 10-åriga häst i stora Grand Prix:n. När det gäller Academy ser Emma Jönsson fram emot att möta deltagarna.
– Jag hoppas kunna ge tips och inspirera eftersom det inte var så lång tid sedan jag gjorde resan som Academys deltagare ska göra. Jag är fortfarande i det, man blir aldrig fullärd, men jag var ungdomsryttare för inte så länge sedan, säger Emma Jönsson.

Samtidigt blir det en utmaning för henne själv att tävla mot seniorerna.
– Det gäller att börja rida på riktigt om man ska kunna slå sig in bland de stora. Jag tror att det kan vara utvecklande för mig att gå ett steg upp i nivå.