DressagePowers grundare blev Årets tränare

Kristian von Krusenstierna får Svenska Dressyrtränarklubbens pris Årets tränare.

– Jag har aldrig tänkt att jag skulle få priset men jag har alltid tyckt att det är ett fint pris – så det känns lite overkligt, säger Kristian von Krusenstierna som grundat DressagePower.

Det är en mycket glad Kristian von Krusenstierna som just fått reda på att han får Svenska Dressyrtränarklubbens pris Årets tränare.

– Det är jätte-jättekul, ett uppmärksammande, säger Kristian.

Han har själv varit ordförande i Dressyrtränarklubben och varit med och valt ut pristagare.

– Jag har aldrig tänkt att jag skulle få priset men jag har alltid tyckt att det är ett fint pris – så det känns lite overkligt.

I nomineringen står det att Kristian har en ödmjuk attityd.

– Jag kan inte själv säga att jag är det, men det är en egenskap jag uppskattar själv, så det är kul om man uppskattas så.

I nästa ögonblick vill Kristian berömma sina elever.

– Jag vill gärna vända det till mina elever, det är de som gjort priset möjligt. De ska ta åt sig av priset, de har gjort mig till en bättre tränare. Ingen är den andra lik, man får vända och vrida på orden. Någon måste man bromsa, någon måste man pusha. Tränarrollen är bred, man får vara allt från psykolog till chef. Det gör att man blir enormt utmanad.

Bland eleverna märks allt från ganska gröna ridskoleryttare till ryttare som är på internationell nivå.

– Juryn har nämnt Lina Dolk och hon är självklart en stor bidragande orsak. Vi passar väldigt bra ihop, vi är väldigt lika i vårt tänk och sätt. Det har varit en fröjd att få hjälpa henne under åren samtidigt som man uppskattar alla elever.

I juryns motivering nämns satsningen DressagePower och DressagePower Academy som Kristian och kollegan Peter Härnstam ligger bakom.

– Ofta tycker man att ”någon” borde göra något, men jag och Peter har varit denna ”någon”. Jag tror att det är en del i att man ser helheten, priset ska inte bara spegla tränarrollen. Man ska stå för sporten, för sportsmanship och horsemanship. DressagePower är en del av detta att man har ett bredare tänk, att man inte ”bara” står och undervisa, säger Kristian.

Själv tränar han för Nicole Werner (som arbetar med Edward Gal) i Holland.

– Hon jobbar med detaljerna, ser vad som behöver bli bättre nu för att de andra sakerna ska bli bättre sedan. Vad det är i grunden som behövs för att det svåra ska bli enkelt.

Påminner det här om hur du är som tränare?

– Jag tror det. Jag tycker att det är så fantastiskt roligt att få jobba med hästens kropp, så att vi får uttrycket och lättheten. Ryttaren ska tycka att det är enkelt att utföra det svåra.

Priset består av 15 000 kronor och ett diplom, och delas ut i Göteborg på Scandinavium i samband med World Cup-finalen i dressyr den 5 april.
Priset är samarbete mellan Svenska Dressyrtränarklubben, Dressyrringen och Svenska Ridsportförbundets Dressyrkommitté.