LiveArena & DressagePower startar Online Tour

I dessa coronatider är det lätt att misströsta och sluta träna inför tävling. Det här vill DressagePower råda bot på genom sin unika satsning på en online tour – en helt digitalt tour på DressagePower TV.
– Vi vill hjälpa ridsportssverige att hålla ångan, inspirationen och motivationen uppe. Göra lite samhällsnytta helt enkelt, tillsammans med LiveArena. Den här satsningen är något helt nytt och unikt, säger Peter Härnstam, den ena av DressagePowers två grundare.

Satsningen börjar inom dressyren. Det finns fyra klasser att anmäla sig till, och alla bedöms via DressagePower TV på dressagepower.se. Ryttarna filmar sin ritt, som ska genomföras på bana med korrekta mått, med bokstäver och med reglementsenlig klädsel för både häst och ryttare. Sedan skickas filmen till DressagePower, som tar hjälp av sin partner LiveArena att klippa ihop ritterna till en ”tävlingsdag” som kommer att sändas live på DressagePower TV.
– Vi använder oss av två domare för varje klass som dömer ritterna. Procenten kommer att visas direkt efter varje avslutad ritt och de tävlande får protokollen skickade till sig, säger Peter Härnstam.

Det blir tre olika kvaltillfällen med fyra klasser varje gång. Ryttarna väljer själva om de vill rida ett, två eller tre kval för att ta sig till finalen, ett kval räcker. Efter kvalperiodens slut tas de bästa ekipagen ut i varje klass med en slutlig final i slutet av maj.
– Man kan välja själv vilken klass och vilket program man vill rida. Man måste skicka en ny film för varje kvaltillfälle, förtydligar Peter Härnstam.
Det gäller att rida på en bana med bokstäver uppsatta, det går bra ute eller inomhus. Filmen måste vara tillräckligt bra för att domaren ska kunna göra en rättvis bedömning.
– Vill man göra det ”lite extra” och öva på blommor på banan går det naturligtvis jättebra, säger Peter Härnstam.

Tävlingarna påbörjas i april och finalen går i slutet av maj. Det är alltså två veckor mellan varje tävlings kvaltillfälle – eller mer precist uttryckt, mellan varje gång man kan skicka in en ny kvalfilm.
– DressagePowers ledord är nytänk, kvalitet och utveckling. Vi tycker att den här tävlingen stämmer väl överens med våra ledord, och vi hoppas att den här tävlingen kommer att tas emot på ett positivt sätt, säger Peter Härnstam.

Alla som vill kommer att kunna gå in och titta på touren och följa sina familjemedlemmar eller vänner, utan att behöva resa iväg eller blanda sig med större publik.
– Det blir plötsligt väldigt enkelt för farmor i Säffle eller morfar i Kävlinge att kunna se sitt barnbarn rida på riktigt. Det är bara att koppla upp och se det här på sin telefon, padda eller dator på dressagepower.se, säger Peter Härnstam.
Han vill framför allt sporra ryttarna under den märkliga tid vi lever i.
– Vi vill att ryttarna ska vara förberedda för tävling när det blir skarpt läge igen. Förhoppningsvis är de lite bättre än innan coronakrisen genom vår online tour.

Klasser i Online tour

  • Det finns tre kval och en final. För att kvala krävs enligt reglerna endast ett kval.
  • I kvalen finns fyra klasser, en för ponny och tre för stora hästar.
  • I ponnyklassen kan man delta med program från LB till FEI:s lagtävlansprogram. Ponnyryttarna tävlar med procenten oavsett program.
  • I hästklassens ”lägsta” gren tävlar man från LA:3, Msv C:1, till Msv B:2 och FEI:s Lagtävlansprogram för juniorer.
  • Nästa hästklass är för de som tävlar Msv A, St Georg och Intermediaire I.
  • Den högsta klassen när det gäller stora hästar inkluderar ekipage som tävlar Intermediaire (A, B och II), samt Grand Prix.

Tävlingen öppnar på dressagepower.se på torsdag. Läs mer om regler och anmäl dig på hemsidan.