DressagePower Junior Trophy drar igång igen

Från och med den första juni får ryttare som är till och med 18 år tävla igen. Då drar även kvalen till DressagePower Junior Trophy igång på nytt.
– Vi tycker att det är väldigt, väldigt roligt och vi vet att många av våra juniora ryttare som är anslutna är taggade på att få börja rida sina kval igen, säger Peter Härnstam, en av DressagePowers grundare.
En ryttare som ser fram emot att få tävla igen är Louise Brantefjord, som hittills leder kvalen i DressagePower Junior Trophy.
– Jag saknar allt med att tävla, egentligen. Förberedelserna, att packa, åka, träffa kompisarna och gå in i bubblan på banan. Det är en livsstil, säger Louise Brantefjord.

”Legat i hårdträning”
Men det är inte odelad lycka just nu när tävlingarna drar igång för Louise Brantefjords del.
– Jag bor i Trollhättan och här är det få tävlingar. Vi brukar åka till Stockholm eller Skåne för att tävla, men nu får vi inte det, säger hon och hänvisar till corona-regler om att man inte får åka för långt för att tävla.
Under tävlingsstoppet har Louise Brantefjord försökt göra det bästa av situationen.
– Jag har legat i hårdträning. Det är inte så att jag gett upp hoppet, och vi har varit ute på ett par pay and ride för att hålla igång mig och hästen på tävlingsrutinerna.

Max tre kval
I DressagePower Junior Trophy ska ryttarna rida kvaltävlingar som kan ske både vid regional och nationell tävling, plus elittävling. Klasserna är FEI:s Msv B-klasser plus Msv B:3 och Msv B:4. Maximalt tre kvaltävlingar räknas till finalen, som sker i mitten på november i Linköping som planerat.
– Det kommer att finnas kval runt om i landet redan första helgen när det går att tävla igen, så det är inte för sent att anmäla sig. Trots uppehållet tror vi på fler deltagare i år, säger Peter Härnstam.

Hoppas på seniortävlingar snart
När det gäller DressagePowers övriga tävlingar avvaktar DressagePower rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Svenska Ridsportförbundet.
– Vi tror och hoppas att man kommer att öppna under juli, men vi får avvakta och se. Italien har gjort en ganska stor utredning om olika idrotter och risken för smittspridning, där skalan är mellan noll och fem. Där har man graderat ridsporten på noll, alltså den lägsta risken för smitta, säger Peter Härnstam.
Det finns fortfarande en rad restriktioner kring tävlingar för unga under 18 år. Det gäller antal medföljare, hur långt ett ekipage får resa för att tävla plus hur mycket folk som får finnas på tävlingsplatsen.
– Ju fler man tränger ihop på en tävlingsplats, desto större blir risken. Det är upp till arrangörerna att ta ett stort ansvar, men det är jag övertygad om att de kommer att göra, säger Peter Härnstam.