Det är en ganska ensam sport

Tränaren: ”Det är en ganska ensam sport – alla gemensamma aktiviteter är bra”

Johanna Due-Boje är internationell Grand Prix-ryttare. Dessutom har hon flera elever som sökt till DressagePower Academy.

– Jag tror att akademin är bra för gemenskapen. Jag kommer ihåg hur det var själv, man fick avstå från mycket andra aktiviteter som ens vänner utanför stallet gjorde, säger Johanna.

30-åriga Johanna Due-Boje har representerat Sverige som ungdomsryttare på ett flertal Europa- och Nordiska Mästerskap samt ett antal större internationella Grand Prix U25 tävlingar som Aachen, Odense, Falsterbo och Sweden International Horse Show.

Nu har flera av Johannas elever sökt DressagePower Academy.

– Jag tycker att det är jättekul. Framför allt för kunskapen de kan ta med sig, som jag kanske inte kan hålla med på det sättet. Och gemenskapen de kan få när de träffar andra som är med. Det är en ganska ensam sport, man gör inte lagaktiviteter på samma sätt som i fotboll och hockey. Jag tror att alla aktiviteter man kan göra med andra som håller på med samma idrott sporrar en att fortsätta, säger Johanna.

Hon minns hur det kunde vara ganska ensamt att spendera så mycket tid med hästarna.

– Jag kommer ihåg hur det var själv, man fick avstå från mycket andra aktiviteter som ens vänner utanför stallet gjorde.

När Johanna var ung var hon med i landslaget.

– Jag hade tur, när man var med i landslaget var det vissa avsuttna träffar och man fick lite information, men man kan inte få för mycket av sådant.

I dag hoppas Johanna på elvaåriga stoet Mazy Klövenhöj. Hon ska starta Grand Prix i DressagePower med Mizy.

– Målet att stärka sig i Grand Prix det här året och starta internationell Grand Prix.

Mazy är Johannas andra GP-häst. Med den första, Don Corleone, vann hon en GP-tävling i Odense under sitt första år som senior, 2015.

– Jag fick till en ritt som man bara får till en gång i livet – allt klaffade. Det är nog min största seger.

Har du något råd till unga dressyrryttare?

– Passa på att njuta under tiden. Uppskatta tiden med din häst eller ponny. Det viktigaste när man är så ung är kärleken till hästen – har man den kan man ta sig långt.

Njöt du för lite av tiden när du var liten?

– Ju mer man lär sig, desto mer förstår man hur svårt det är. Jag kan önska att jag hade stannat upp och njutit på alla fina internationella tävlingar. För sedan är det svårt, att slå sig in i landslag när man är äldre. Hade jag vetat hur svårt det var jade jag passat på att njuta lite till.