Cecilia Kristoffersen ny ambassadör för DressagePower Academy

Meriterade Cecilia Kristoffersen ny ambassadör för DressagePower Academy

 Dressyrtränaren Cecilia Kristoffersen tränar både Minna Telde och Emelie Nyreröd. Dessutom tävlar hon allt från unghästchampionat till Grand Prix. Nu är hon en av Dressage Powers ambassadörer.

– Ungdomar är så kunskapstörstande och tacksamma att jobba med, de är öppna i sinnet. Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med barn och unga, säger tränaren Cecilia Kristoffersen.

När hon fick frågan om att vara ambassadör för DressagePower Academy sade hon ja direkt.

– Just den här utbildningen känns helt klockren och jag tror att den kan bära ridsporten framåt. Det behövs mer teoretisk kunskap, för det krävs så många bitar för att det ska lyckas. Jag har varit på VM, OS och EM som tränare och vet vad som behövs. Jag tror att jag kan förmedla det på ett bra sätt. Och så vill jag sprida glädje. Glädje är ett ledord både i ridning och umgänge med hästen, säger Cecilia.

Hon vill förmedla hur man lägger upp en hållbar satsning, och det är teorin snarare än ridningen det kan brista i.

–Allt från handhavande till att lära känna sin häst och veta att den mår bra. Jag vill bidra  sportsligt – men framför allt handlar det om kärleken till hästen, att vi ska förstå de här underbara djuren.

Till vardags driver Cecilia och hennes make Einar Mosslunda dressyrstall i Kristianstad i Skåne. Till yrket är hon både tränare och ryttare. Bland de mest kända eleverna märks Minna Telde och Emelie Nyreröd.

På tävlingsbanan har Cecilia vunnit i alla åldrar när det gäller unghästchampionat. På hästen Hampus (12 år, e Sandreo – Don Schufro) tävlar hon nu Grand Prix.

Och nu ska hon alltså dela med sig av all sin kunskap till deltagarna i akademin.

– Det är många unga ryttare som är jättebra, men generellt sett är man mer noga med sin ridträning och man lägger kanske inte så mycket tid på den avsuttna träningen, säger Cecilia.

Med avsutten träning menar hon egen fysisk träning, mental träning och kunskapsteori.

– Varför vi gör vissa rörelser och hur det påverkar hästen. Fysiologi, anatomi, hur man palperar sin häst. Det är ju jätteviktiga bitar för en tävlingsryttare.

Cecilias 4 tips:

– Rykta din häst varje dag. Det kanske låter gammaldags men jag brukar betona det här för mina ryttare. Om man ryktar varje dag lär man känna benen eller om hästen är öm någonstans. För mig är det helt ovärderlig information.

– Läs på om hästens anatomi och fysiologi.

– Ät bra och träna din egen kropp.

– Ha kul när du umgås med hästen och när du rider.

Anmälan öppnar onsdag den 13 februari.