Äntligen: Planen klar för LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour

DressagePowers grundare Peter Härnstam meddelar nu att LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour startar för året.
– Äntligen är det klartecken, den här stora satsningen som möjliggjorts genom LiveArena kommer att dra igång efter att den pausades. Det är jättebra för sporten, för toppryttarna i landet och det kommer verkligen att göra avtryck i framtiden, säger Peter Härnstam.
Det är Folkhälsomyndighetens och Svenska Ridsportförbundets nya direktiv som gör att det går att dra igång touren.
– Vi ser att det är möjligt att kunna köra tävlingarna på ett bra och säkert sätt, säger Peter Härnstam.

Förra året var det Minna Telde och Isac som red hem segersumman om 100 000 kronor. Isac såldes i vintras till Tyskland, och då fick Minna möjligheten att köpa framtidshoppet Praestemarkens Quatero.
– Tanken var att den skulle springa i Sverige i år och internationellt nästa år. Jag hoppas kunna vara med i Grand Prix Tour i år, och satsar på det, men först måste det vara startklart så att jag tycker att det är bra nog att gå ut, säger Minna Telde.

Jessica Nordin och Donauwein efter förra årets final.

Ett ekipage som redan är anmält är Jessica Nordin och Donauwein. När hon får reda på att touren blir av utbrister hon:
– Åh vad roligt! Vad glad jag blir! Det är ju jätteroligt, det är en så spännande tour att rida. Så fantastiskt trevlig uppslutning och man känner sig så välkommen med lounger och allt. Och Peter och Kristian är supertrevliga, det har varit ett väldigt bra insteg för oss, säger Jessica Nordin.
Hennes häst Donauwein har lärt sin ryttare vad som krävs genom den hårda vägen.
– Han är väldigt petig med banorna och jag har lärt mig att jag måste vara på plats dagen innan så att jag får rida på banan och han får sova lugnt. Annars blir han så där gubbsur, han behöver sin trygghet.
Jessica Nordin öser beröm över touren.
– I och med att kvalen är på så bra platser så går det att göra så, och det finns möjlighet att lära sig hantera saker på denna nivå.

En nyhet för i år är att det endast krävs ett kval för att ta sig till final. De tolv bästa ekipagen gör upp om segern i Linköping den 15 november. Även DressagePowers övriga finaler går i Linköping.
I Kungsbacka går det första kvalet den 16 augusti. I Norrköping, på Dressyrhoppets anläggning, anordnar Kimstad Ryttarförening det andra kvalet den 29 augusti. Det sista kvalet går i Lidköping den 24 oktober, där det nu blir höstdressyr eftersom vårtävlingen blev inställd.
– I Norrköping går touren helgen innan SM, så för att ge hästarna en extra dag emellan har vi lagt küren på lördagen. Även i Lidköping går küren på lördagen och Grand Prix:n på söndagen. Det är inget som är hugget i sten att küren måste vara andra klass, Grand Prix kan vara dag två för de som önskar, säger Peter Härnstam.
Han tror på ett bra startfält med internationella ekipage.
– Vi hoppas att det här kommer att bli det bästa startfältet, de som inte kan komma ut och tävla internationellt kan komma att prioritera den här tävlingen. Det skulle vara jätteroligt om det blev så.

– Vi är jätteglada över samarbetet med LiveArena som möjliggör vår satsning med Grand Prix Touren och vår TV-kanal DressagePower TV. Vi är också tacksamma för våra andra partners, som Horseware, Umesläp, Jacson Hole Originals och Stockholms Hästbutik, säger Peter Härnstam.

Läs mer om LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour här.