Äntligen kunde Senior Trophys finalister mötas

DressagePower Senior Trophy 2020 skulle ha haft final i november 2020 – men den blev inställd på grund av pandemin. Nu har finalen gått av stapeln i augusti 2021, i Kungsbacka.
– Det var trist att det inte blev final när det skulle, men det blev en väldigt lyckad final nu och deltagarna var nöjda och glada, säger Peter Härnstam, en av DressagePowers grundare.
Han var imponerad över kreativiteten i kürprogrammen.
– Det var väldigt blandad musik och det var roliga linjer och vägar. För många är det en dröm att rida kür och chansen ges inte så ofta, säger Peter Härnstam.

Vann på egen uppfödning
Den som vann Senior Trophy var Rose-Marie Karlsson och hästen Jaquline Chablis.
– Det blir nästan svårt att ta in på något vis. Men det är ju superkul, man tränar ju en hel del och lägger ner tid på ridningen, säger Rose-Marie Karlsson.
Hon har haft ”Jackie” sedan hästen var föl.
– Ja, jag har haft henne sedan jag själv drog ut henne, för tolv år sedan. Känslan under ritten var att hon var med mig och ställde upp. Hon känner nog igen musiken lite så hon föregick mig ibland men vi gjorde inga större missar.

”Gå med i Senior Trophy” – det är budskapet från vinnaren Rose-Marie Karlsson. Här blir hon intervjuad av Peter Härnstam.

Förstapristagaren vill rekommendera fler att vara med i Senior Trophy.
– Gå med, det är en kul grej om man har finalen att kämpa för. Det har gjort att jag sökt upp tävlingar för att kunna kvala, och i vår ålder är det inte så ofta man får rida en kür. Det är en fantastisk känsla att rida en egen kür som man satt ihop.
Det är också god stämning på finalen, intygar Rose-Marie Karlsson.
– Vi tävlar på samma nivå som de unga, men det är en helt annan stämning när det bara är tanter. Det vore kul om farbröder också kom med i det hela, jag har inte sett några än.

Musiken var komponerad utifrån Galenskaparna.
– Jag har sådan tur, jag tränar för Johanna Due Boje och Lisa Hermansson och Lisas man har spelat in musiken åt mig efter Jackies takt. Det var låtar som Man ska ha husvagn och det ska vara gött att leva. Jag ville göra något annorlunda, men nu är jag klar med den här küren.

Andrapristagaren Annika Rosenkvist.

Drama räckte till andra plats
På andra plats kom Annika Rosenkvist och Isolde. Detta trots en dramatisk ritt.
– Jag hade en fantastisk ritt med otroligt bra kommunikation. Men hästen blev rädd för ett släp på vägen när jag skulle in i den ökade traven. Hon for iväg i galopp och jag tänkte att det var kört med den ökade traven. Sedan kom jag på att jag hade en lång uppridning i slutet, och lade in traven där, säger Annika Rosenkvist.
Hon var imponerad över den egna förmågan att lösa problemet.
– Jag är stolt över att jag samtidigt som jag red kunde räkna ut hur jag skulle lösa problemet. Misstaget kostade så klart, men samtidigt måste hästar få bli rädda.

17-åriga Jaquline Chablis har varit hos ryttaren i tre år, och är minst sagt speciell.
– Det är en tuff häst, oberäknelig. Det är ett sto med mycket egen vilja – jag får ingenting gratis men jag lär mig rida. Hon har attityden ”kan själv”, du måste vara med henne varenda sekund.

Morgonpigg veterinär på tredje plats
Tredjeplatsen kneps av Christina Karlsson och Treldegårds Sariccio.
– Det kändes bra, jag fick till det så att det stämde med precisionen, det är ju det som är lite svårt att få det att stämma med musiken, säger Christina Karlsson.
Musiken var mycket blandad, bland annat Morriconos musik ur Den gode, den onde och den fule som spelades vid inridningen.
– Jag hade inte direkt något tema, jag valde musik som passar till skritt, trav, galopp och inridning.

Pristagarna i 2020 års upplaga av Senior Trophy.

Hästen kallas för Truls och var Christina Karlssons andrahandsval eftersom förstahästen  skadats.
– Han har fått gå på lösdrift i många år av olika anledningar, och jag fick välja en lägre svårighetsgrad. Det är bättre att det flyter än att man satsar på något som inte fungerar.

Hemma i stallet finns fyra hästar som är igång och tävlar, som ska hinnas med förutom jobbet som veterinär.
– Jag får gå upp 4.30 på morgonen och har fem mil till stallet. Sedan kör jag alla hästarna och sedan åker jag ut som veterinär till hästar. På kvällen tar jag emot katter och hundar. Jag har sanslöst ont i ryggen, jag har haft diskbråck – men varför ge upp liksom, det är bara att köra på, säger Christina Karlsson.

Finalen för DressagePower Senior Trophy 2021 går nu i november, och det går att kvala till slutet av oktober.

Läs mer om Senior Trophy här.

Förstapristagaren får bland annat ett konstverk.