Akademins PT: Jag vill ge verktyg för träning

Nu är den personliga tränaren Hanna Helbig Czarnecka knuten till DressagePower Academy.

– Trenden är att satsande ryttare tränar allt mer. Jag vill ge verktyg och personlig uppföljning, säger Hanna Helbig Czarnecka.

Hanna har arbetat med undervisning och utbildning av dressyrhästar i över 20 år och utbildat hästar upp till Grand Prix. I många år arbetade hon bland annat hos Bo Tibblin och Louise Nathhorst.

– Jag utbildade mig till PT till stor del för att kunna hjälpa ryttare, det föll sig naturligt, säger Hanna som varit PT till landslagsryttare i både dressyr och hoppning.

Under första träffen för DressagePower Academy satsar hon inte på något svettigt gruppass.

– Nej, det kommer vi inte att göra. Vi ska gå igenom övningar tillsammans som kan anpassas efter där man själv befinner sig i sin träning. Så svettig kanske man blir men det är inte fråga om något svårt gruppass. Jag vill ha det så personligt anpassat som möjligt, hjälpa ryttaren där hen är just nu och hitta mål tillsammans. Det blir personliga uppföljningar så det blir ganska exklusivt. Alla kommer att känna sig trygga, lovar Hanna.

Hon menar att det definitivt finns en trend där ryttare tränar allt mer avsuttet.

– Jag ser en uppåtsving. Jag har följt både toppryttare, juniorer och Young Riders och de är oerhört medvetna. Och det är bra – att bara träna 50 procent av ett ekipage känns inte så framgångsrikt.

Hanna radar upp allt vi ryttare gör för våra hästar.

– Hästen har foderstat, träningsupplägg, uppvärmning, kiropraktor, massage och viloperioder. Själv tar man en Snickers till lunch och att bara rida blir för ensidigt. Det blir inte träning utan mer slitage på kroppen. Vi behöver, precis som hästen variation – för att hålla länge och må bra!

Vad är det då ryttare behöver träna?

– Kondition, styrka, smidighet, liksidighet, reaktion och koordination. Att man kan gå och tugga tuggummi samtidigt hänger jättemycket ihop med ridningen; reaktion och koordination kan man träna upp och det ligger ju till en stor grund för ridningen. Att man har kroppskontroll helt enkelt!

Men hur ska vi ryttare hinna, det ska mockas och ridas och så vidare?

– Jag vet hur det är, så jag brukar aldrig säga ”gå på gym en timme”. Min styrka är att träningen jag rekommenderar är effektiv och att den blir av. Det behövs så himla lite tid, det är bara det att folk inte vet hur man ska göra. Man kan träna på fem minuter om man vet hur.

Att jobba med ungdomar är inget nytt för Hanna.

– Det är väldigt motiverande eftersom de ofta har en stor drivkraft. Jag har jobbat väldigt mycket med ungdomar både inom ridning och andra sporter, framförallt inom fotboll som precis som vi behöver träna.