Agrias tre tips för hållbara hästar

De flesta hästmänniskor vet känslan när en häst blir halt. Men kan man göra något för att förhindra hältor? DressagePower Academys huvudpartner Agria menar att det går.
– Sedan 2017 driver vi projektet #stoppahältan, och vi märker att det finns en helt annan medvetenhet i dag, säger Mikael Theorén som är affärsområdeschef häst & lantbruk på Agria.

Men vad är det då Agria lär ut? Det handlar om tre områden, berättar Mikael Theorén.
– Först handlar det om att ge hästen tid att stärka ligament och senor. Det tar längre tid än att bygga muskler.
Budskap två är att variera träningen – och undvika risken att ständigt rida i ridhus.
– Man måste variera träningen när det gäller underlag och intensitet. Det är lätt att man tränar i sitt ridhus och missar att rida ut. Det är bra att rida på hårt underlag och i skogen som variation, säger Mikael Theorén.
Det tredje och sista budskapet handlar om att rida rätt.
– Ta hjälp av tränare, och se ett helhetsgrepp i träning och tävling oavsett nivå. Ta även med till exempel hovslagare så att alla är med på tänket.

En annan aspekt av hältproblemet är att ge hästen tid efter skada.
– Vi ser att en del ryttare är väldigt fokuserade på tävling. Går hästen sönder letar man efter en quick fix för att kunna tävla igen. Hästen har blivit ett verktyg för att uppnå mål och drömmar, och här måste vi påminna om att hästen är den viktigaste delen i teamet.
Att Agria fokuserar på ridningen beror på att man sett hältor relaterade till ridning.
– Det vi ofta ser är hältor relaterade till senor, leder och ligament. Man kan kalla det ridrelaterade hältor som är vanliga i alla hästens leder, säger Mikael Theorén.
Det var år 2017 som Agria såg att hältorna utgjorde hälften av alla diagnoser – och beslutade sig för att göra något.
– Man kan se det som ett kunskapsprojekt, vi vill dela med oss av kunskap om hur vi kan bidra till fler friska och långsiktigt hållbara hästar.

En del i projektet är Agria naturbana, som nu finns på bland annat Strömsholm, Flyinge och Grevlunda.
– Det var också för att få medvetenhet om varierad träning och att rida ut. Vi får ibland frågor om hur man anlägger en naturbana, men det behöver inte vara svårt eller dyrt. Det kan räcka att ta bort sly runt ett par träd som man kan rida vid.
Att Agria vill jobba med DressagePower Academy Dressage & Jumping beror på att man ser möjligheten att sprida kunskap och påverka tidigt i ryttares liv.
– Vi ser barn och ungdomar som en väldigt viktig målgrupp. Det är där vi bygger framtiden och framtida hållbara hästar. Kan man få medvetenheten redan när man börjar sin karriär är det så otroligt mycket vunnet för framtiden, säger Mikael Theorén.

Som en del i samarbetet håller Agria föreläsningar och svarar på akademideltagarnas frågor.
– Vi är glada och tacksamma att Agria gör detta med oss. Kunskap för ökad hållbarhet är superviktigt och ligger oss varmt om hjärtat, säger Peter Härnstam, en av DressagePowers grundare.

Här kan du läsa mer om #stoppahältan och Agria naturbanan. Boken Hållbar ridning för hållbara hästar finns att ladda ned gratis i digitalt format.