Academy satsar nytt – inkluderar tränarna

Academy Dressage & Jumping skapades av tränarna Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam för att ge lovande unga ryttare en bättre teoretisk grund. Nu vill Academy även involvera de unga ryttarnas tränare.
– Vi vill vara bollplank och hoppas kunna inspirera. Vi ska inte utbilda tränarna utan informera om vad vi gör i Academy, och få tränarna att känna sig viktiga, säger Kristian von Krusenstierna.

Han menar att tränaryrket kan kännas ensamt, och uppskattar själv alla chanser till möten med andra tränare.
– När allt rullar på och eleverna är nöjda är det inga större svårigheter, men när det blir problem på något sätt kan det vara rätt skönt att bolla med andra.

De tränare som har elever som går akademin kommer att erbjudas två kostnadsfria träffar under året. På träffarna deltar Academys nyckelpersoner och gäster från sporten.
– Vi vill hålla tränarna uppdaterade och berätta om vad som hänt och händer i Academy. Det blir framtidsspaning om var sporten är på väg, och vad man kanske ska vara extra observant på. Vi vill vara ett komplement och vara till hjälp i deras viktiga roll som tränare, säger Peter Härnstam.

Landets alla licensierade A-, B- och C-tränare har bjudits in till ett digitalt möte den 29 december. Den som inte fått inbjudan är välkommen att kontakta akademin – det gäller även olicensierade tränare – för att kunna delta.
– Nu vill vi ta med tränarna, de är så viktiga. De måste få veta vad vi gör i Academy och vad deras elever utbildas inom, säger Peter Härnstam.

Och vad är då tanken med Academy? Jo, att det krävs mer än att vara en skicklig ryttare för att kunna nå toppen.
– För att lyckas måste man kunna bygga team, veta hur man fodrar hästen och ser till att den är frisk. Hur man håller sig själv och hästen på en bra nivå och presterar när det är skarpt läge. Det bitarna har vi sett behov av, och det är några av ämnena i Academy, säger Peter Härnstam.