Academy har kick-off – utökar med ett tredje år av ryttarutbildningen

Det dyker upp nyheter kring Academy Dressage & Jumping varje år. Förra året var det hoppryttarna som bjöds in att vara med, och i år står det klart att de blir ett år tre av ryttarutbildningen

Johanna Halldén är projektledare för Academy.

– År tre är ett mentorskapsprogram, alla får varsin mentor från sporten. I år är det Peter Härnstam och Kristian von Krusenstierna som följer ryttarna och går igenom tränings- och tävlingsplanering, säger Johanna Halldén, projektledare.
Treorna får också individuell coachning, både mental och med Academys PT.
Något som däremot inte är nytt är variationen när det gäller Academys innehåll. I år blir det fem heldagar och 15 digitala sändningar.
– De får mycket kunskap med sig. Våra ambitioner säkerställer innehåll och kvalitet, det är extremt kompetenta människor som byggt ihop innehållet, säger Johanna Halldén.

16-åriga hoppryttaren Ebba Swidén ska gå Academys år två.
– Jag vill gå för att jag vill lära mig mer och få ännu mer kunskap, utöka alla synvinklar man fått från år ett – helt enkelt gräva djupare, säger Ebba Swidén.
Det ämne hon lärt sig mest inom är hästbesiktning, hur man bör och inte bör göra.
– Bäst är annars att höra från alla proffs, att få ta del av deras erfarenheter och åsikter på ett sätt man inte hade fått annars.
Ebba Swidéns pappa Stefan Swidén är själv ridlärare, men vill ändå att dottern ska gå Academy.
– Jag vill att dottern ska höra det från någon annan än mig, om vikten av att ta hand om djuret. Det är inte bara ridning som krävs för att nå toppen, det gäller också att förstå teamet, säger Stefan Swidén.
Han har särskilt inspirerats av Jens Fredricson och Therese Nilshagen.
– Hennes resa, att man kan jobba sig upp även om man inte har de ekonomiska förutsättningarna. Det ger hopp om att det finns många vägar att gå, säger Stefan Swidén.

Deltagarantalet är i år ungefär detsamma som förra året.
– Det är fantastiskt roligt att vi även i år är ett stort gäng deltagare. Kul är också att hoppryttarna verkar ha hört om oss, mer än hälften av förstaårseleverna är hoppryttare.
Kick-offen sker digitalt på grund av pandemin.
– Vi hoppas kunna ses fysiskt för en träff på Falsterbo, säger Johanna Halldén.
Innehållet på kick-offen söndag den 14 februari handlar om tränings- och tävlingsupplägg för eleverna och deras hästar. Det blir även fysträning och mental träning – det senare även för föräldrarna, som får en föreläsning om att stötta ungdomar mentalt.
Emma Emanuelsson håller i tränings- och tävlingsupplägg för hoppryttarna, medan Peter Härnstam och Kristian von Krusenstierna har hand om dressyrryttarna.
– Det blir ett bra avstamp inför säsongen och eleverna får hjälp av proffsen att göra en plan som ska leda dit de vill, säger Johanna Halldén.
De nytillkomna ambassadörerna, Emma Jönsson och Wilma Marklund, deltar i en paneldiskussion mot slutet av dagen.

Klara Zillén ska gå år nummer tre av Academys ryttarutbildning.

En av dem som ska gå tredje året är 19-åriga Klara Zillén.
– Jag tycker att det är jättekul, bra ämnen och bredd, jag kände att jag inte var redo att lämna. Det har också blivit så att vi som gått år två connectat och skapat ett nätverk, det blev ju färre år två än år ett, säger Klara Zillén.
Hon tycker att kunskapen från Academy påverkat vardagen.
– Jag jobbar hos min dressyrtränare som har ett försäljningsstall, och allt jag lärt mig kan jag ta med mig i min hästvardag.
Att få Peter Härnstam eller Kristian von Krusenstierna som mentor är något Klara Zillén ser fram emot.
– Det blir ytterligare en person i mitt team, som kan hjälpa mig framåt i min karriär. Det blir nya synvinklar.