Inför helgens kval i Flyinge: Skadad vinnare återvände

Paulinda Friberg vann totalsegern i 2017 års LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour. Nu återvänder hon till touren och rider sitt första kval för året på hemmaplan i Flyinge.

Till saken hör att Paulinda Friberg varit konvalescent i fyra månader efter en handoperation – och nu bara får rida en häst om dagen, enligt läkares order.

– Det känns hoppfullt att handen ska hålla, man måste prova. Och det är bara fem minuter från stallet till tävling. Jag har haft en lång historia med problem med handen men den har blivit bättre efter operation, säger Paulinda, som alltså har Flyinge Hästsportklubb som hemmaklubb.

Paulindas häst Lapponia T är en riktig enmanshäst, något som gjort att hon behövt jobbas från marken nu när Paulinda inte kunnat rida.

– Vi provade med en annan ryttare i 20 minuter för några år sedan och efter det tog det ett halvår att lära Lapponia T byta galopp igen. Det var som att börja om på nytt, berättar Paulinda som haft Lapponia T sedan hästen var två år gammal.

Därför har Lapponia T förberetts med tömkörning, löshoppning, lösgalopp och longering inför söndagens start i LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour.

– Hon är pigg och glad och full rulle, som vanligt. Jag tror hon tycker att det ska bli roligt att tävla igen. Och jag tycker att det är kul att vara med i touren igen, det är ett fantastiskt initiativ, säger Paulinda.

Även tävlingsarrangören Flyinge Hästsportklubb – en ny arrangör för touren – är förväntansfull, intygar eventkoordinator Cicci Rätz på Flyinge AB.

– Det ganska skumt, många efterfrågar högre klasser men det kommer ofta ganska få startande. Det kommer fler ryttare nu när det är en tour, säger Cicci.

Hon tycker att LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour är en nyskapande satsning.

– Det känns elegant, fräscht och nytt – och det är bra för dressyren. Vi på Flyinge har lätt att arrangera tävlingar – men det är inte jättevanligt med freestyle på hemmaklubbar. Det här blir kul, säger Cicci.

 

Fakta/ LiveArena DressagePower Grand Prix Tour

Med denna satsning lockar vi våra svenska proffs att rida Grand Prix Kür och tävla om de högsta premierna i Sverige genom tiderna.

Klassen som rids är Grand Prix kür.

Tävlingen direktsänds i DressagePower TV, där det också går att titta i efterhand.

DressagePower grundades 2014 och ska genomföra tävlingar, event och projekt för dressyren som inte tidigare genomförts.

 

Här är de återstående datumen för LiveArena & DressagePower Tour:

Flyinge Hästsportklubb – 12 maj

Kungsbacka Ridklubb – 11 augusti

Djursholms Ridklubb – 15 september

FINAL: Linköpings Fältrittklubb – 27 oktober

 

Mer om tävlingen:

https://www.dressagepower.se/grand-prix-tour/

Mer om DressagePower TV:

https://www.dressagepower.se/dressagepower-tv/